Joillekin sattuu ja tapahtuu, hyvässä ja pahassa. Mietityttää, mikä osuus sattumista on puhdasta sattumaa ja mikä itse aiheutettua?

Jos laitat enemmän rusinoita simapullon pohjalle, onko sattumaa, että niitä plupsahtelee juuri sinun juomaasi vappuna?

Tuore sattumien ketju kuohuviinin korkkiviasta liike-elämän huippukohtaamiseen löytyy Jyväskylästä. Kaverin vanha opiskelukaveri oli tulossa Suomeen cava-kuohareiden kanssa.

Hups, yksi asia johti toiseen, lumipallo lähti vierimään. Jo samana päivänä mittava sponsorijoukko oli koossa.

Viikko, ja yhteensä sata alueen vaikuttajaa kutsuttuina ja huipputasoinen ohjelma talkootyönä varmistettu. Kolme viikkoa, ja kotisivut pystyssä, tilaisuus buukattu täyteen. Supersankarin nopeudella BSFestival16-tapahtuman toteuttanut, Laukaasta kotoisin oleva, startup-maailmasta tuttu Jussi Muurikainen uskoo, että ilmiöitä syntyy, kun ihmiset saadaan kohtaamaan eikä mietitä ensimmäisenä ansaintalogiikkaa.

Jos pyörittelet lumipalloa rinteen reunalla, onko sattumaa, että se lähtee vyörymään isoksi?

Tälle tilaisuudelle Jussilla ei ollut sen kummempaa motiivia, kuin että yrittäjäkavereiden pitää saada maistaa hyvää cavaa.

Viime erässä oli pari korkkiviallista pulloa, nyt oli tilaisuus korvata sekin. Ja kun kerran cavalla oli asiantunteva maistattaja, sille piti saada arvoisensa yleisö. Itse asiassa tästä juurihan sitä on tullut puhuttua, että alueen yrittäjät ja tukijat pitäisi saada konkreettisesti yhteen.

Monta asiaa voisi tehdä seudulla isommin ja kansainvälisemmin tiiviissä yhteistyössä. Mahdollisuuksia on vaikka Suomen yrittäjyyden pääkaupungiksi!

Jos pidät naamakirjasi kaikille avoimena, onko sattumaa, että ympärilläsi ovat oikeat ihmiset silloin, kun heitä tarvitset?

Ison kuvan ei aina tarvitse olla niin kirkkaana mielessä (elämässä eikä yrittäjyydessä). Joskus voi antaa sattumienkin viedä.

Tieteestä tuttu ’serendipisyys’ tarkoittaa kykyä tehdä sattuman ohjaamia, odottamattomia löytöjä, yleensä sellaisesta aihepiiristä, josta löydön tekijällä on laaja tietämys.

Cavatilaus lähti Jussilta lapasesta, mutta sitä ennen isompana tavoitteena oli jo pitkään ollut: ”Suomi ja varsinkin kotiseutu eli Keski-Suomi nousuun.” Selvää on, että BSFestival16 ei jää tähän.

Jos uskallat perustaa yrityksen, onko sattumaa, että nautit rusinoita pullista yrityksen menestyttyä?

Mikä on sattumaa? Jotkut pistävät vähän enemmän rusinoita pulliinsa ja vappusimaansa.

Jotkut noukkivat niistä pelkät rusinat. Aina niitä ei silti osu kohdalle. Toiset eivät rusinoihin koskisi pitkällä tikullakaan.

– Päivi Tervonen

Linkki Keskisuomalaisessa 2.6.2016 julkaistuun kirjoitukseen

Viimeisimmät kirjoitukset

Avainsanat

kaikki