Keskustelimme kaverini kanssa työviikon suunnitelmista ja mainitsin, että osallistun perjantaina Helsingissä biohakkerointiin liittyvään tapahtumaan, Biohacker Summitiin. Reaktiona oli: “Siis mikä hakkerointi, mitä sä sellaista menet tekemään?”. Niinpä.

Selvennetään hieman. Olen viimeisen kolmen vuoden aikana viestintäkonsulttina tutustunut itsensä mittaamiseen asiakkaamme Fitbitin kautta. Fitbit on alan johtava puettavan teknologian (= wearables) brändi, joka on tehnyt aktiivisuusrannekkeista massojen tuotteita. Yli 10 miljoonan käyttäjän maailmanlaajuinen yhteisö on todisteena tästä.

 

Fitbit auttaa biohakkeroijaa
Fitbit Blaze kertoo mm. päivän aktiivisuudesta ja sykkeestä ja auttaa optimoimaan suoritusta.

 

Itsensä mittaaminen liittyy läheisesti biohakkerointiin, jossa pyritään parantamaan omaa hyvinvointia ja suorituskykyä teknologian, tieteen ja biologian avulla. Olen Fitbitin tuotteiden avulla kerryttänyt itselleni puoli vahingossa dataa pitkältä ajalta omasta aktiivisuudesta, unen laadusta ja esimerkiksi leposykkeen kehittymisestä. Olen vähitellen innostunut tästä datasta ja huomannut pohtivani, kannattaako stressaavan työpäivän päätteeksi käydä vielä haastavalla combat-tunnilla vai kenties kevyellä kävelyllä raikkaassa ilmassa, ja miten nämä vaihtoehdot vaikuttavat seuraavan yön uneen ja edelleen seuraavan päivän jaksamiseen.

Olen siis alkanut parantaa suorituskykyäni datan avulla, joka on yksi biohakkeroinnin osa-alueista. Toki siihen liittyy paljon muuta, kuten esimerkiksi ravinto, työympäristö ja aivojen toiminta. Työkaluja näiden mittaamiseen ja parantamiseen on tarjolla valtava määrä. Odotan kuulevani niistä lisää perjantaina samalla kun tapaan alan asiantuntijoita. Tämä kiinnostaa minua niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisesti, sillä viestintäkonsultin on tunnettava toimialansa. Tämä jos mikä on tulevaisuuden ala, joka kehittyy huimaa vauhtia.

Viestinnällä suuren yleisön tietoisuuteen

Biohakkerointi sanana kuulostaa suuren yleisön korvaan vielä aika hurjalta ja tästä taisi olla kyse myös kaverini reaktiossa. Hakkerointi liitetään tavallisemmin IT-ympäristöön ja erityisesti haitalliseen toimintaan siellä, vaikka tietojen kalasteluun. Ihmisiin ja luontoon viittaava bio-etuliite yhdessä hakkeroinnin kanssa voi viedä ajatukset esimerkiksi geenimanipulaatioon.

Jotta suuri yleisö innostuisi biohakkeroinnista ja ottaisi sen työkaluja käyttöön oman hyvinvointinsa parantamiseksi, täytyy kirkastaa biohakkeroinnin mielikuvaa. Biohacker Summit ja vastikään julkaistu Biohakkerin käsikirja taitavat tähdätä juuri tähän. Lisäksi tarvitsemme helppokäyttöisiä, vaivattomia palveluita ja tuotteita, joita jokainen tykkää käyttää arjessaan saadakseen hyödyllistä tietoa.

Elisa Kajaste

Disclaimer: Medita tekee Fitbitin PR:ää Suomessa.

Lue myös kooste Biohacker Summit -tapahtumasta.

Kirjoittanut: Elisa Kajaste
Julkaistu: 16.11.2016
Avainsanat: biohakkerointi, itsensä mittaaminen, viestintä

Viimeisimmät kirjoitukset

Avainsanat

kaikki